Застосування протиморозних добавок

При зниженні температури повітря до +50С твердіння бетону різко сповільнюється, а при мінусових температурах вода в свіжовідформованих бетонах може замерзнути. При цьому не тільки не відбувається твердіння бетону, але і утворений лід може зруйнувати сформовану слабку структуру бетону, що відбувається особливо на кордоні цементного каменю і заповнювача, де, як правило, завжди є плівка води. Під час бетонування при мінусовій температурі, коли настає період гідратації (період розчинення і насичення води мінеральними солями) заповнююча проміжки між зернами вода замерзає, збільшуючись в обсязі, і розсовує цементні зерна – вони перестають торкатися один одного. Обсяг бетону збільшується в середньому на 9%, розвиваючи високий тиск. При наявності жорсткої опалубки бетон спучується, а без неї розщільнюється. При розсуненні зерен цементу кристалами льоду подальше твердіння цементу буде уповільнене і бетон не досягне проектної міцності. Це не означає, що необхідно припинити будівельні роботи, пов’язані з бетонуванням. Для проведення бетонування при мінусових температурах навколишнього повітря необхідно вжити спеціальних заходів, що запобігають замерзанню води в бетоні і створюють умови, необхідні для твердіння бетону.

Існують кілька способів створення необхідних умов для твердіння бетону при мінусових температурах навколишнього середовища. Найбільш часто застосовуються такі:

-бетонування попередньо розігрітими бетонними сумішами з подальшим збереженням тепла в бетоні,

– обігрів відформованих конструкцій,

– застосування протиморозних хімічних добавок.

Протиморозними добавками, тобто такими, що забезпечують твердіння бетону і будівельних сумішей на основі цементу при негативних температурах, як правило, є солі – прискорювачі твердіння бетону.

Механізм дії протиморозних добавок спрощено можна уявити так: коли після приготування бетонної або цементно-піщаної суміші настає період колоідизації, на поверхні цементних зерен утворюється липка колоїдна оболонка. При цьому підвищена концентрація солей в розчині виявляється як позитивний фактор:

– насичена солями вода замерзає при більш низькій температурі;

– частина води поглинулась колоїдною плівкою, а з решти утворилося менше розсовуючих зерна цементу кристалів льоду;

– м’яка колоїдна плівка еластична і здатна стискатися під тиском;

– утворюється просторова структура вже здатна протистояти тиску крижинок;

– зростаючий тиск усередині маси бетону знижує точку замерзання води.

Застосування протиморозних добавок дозволяє проводити роботи з бетоном, цементними розчинами при температурі до -200С. А в випадку, коли виробник добавок пропонує до застосування комплексні засоби, що надають додаткові властивості бетону і сумішам – це спрощує і полегшує проведення робіт. 

Наприклад, застосування протиморозної добавки з повітровтягувальним еффектом- «KONTUR-PUTZ» дозволяє суміші для кладки стінових матеріалів (цегла, шлакоблок, пінобетон і ін.) зробити «легкою», легковкладуваною. Крім того, зменшується розшарування розчину і осідання більших частинок на дно. Якщо крім протиморозного ефекту потрібно отримати і високу пластичність – потрібно застосовувати «KONTUR-STRONG» – це дозволить зробити розчин більш текучим і зменшити кількість води зачинення.

Comments for this post are closed.